28 Kasım 2016 Pazartesi

Neden Çalgı Akustiği, Neden böyle bir Blog!


Neden çalgı akustiği? Aslında bu sorunun cevabı sayfalarca da anlatılabilir, belki bir iki cümlede de. İsterseniz ilk önce kısa yolu tercih edelim ve uzun açıklamasını blogumuzun yazılarına bırakalım.
 Neden Çalgı Akustiği? Çünkü; Aylarca atölyede belki tek bir çalgı üzerinde çalışıyoruz. Hep aradığımız bir ses yok mu? bu sese sahip çalgılar üretmek istiyoruz. Nesilden nesile bilgi aktarımındaki kayıplar da olmasa ne güzel olurdu ama...

(Buraya kadar sadece çalgı yapımından bahsediyor gibi oldum ki doğrudur ama çalgı akustiği, Müzik Teknolojileri ve Müzisyenleri de kapsayan çok geniş bir alan, o zaman devam edelim...)

Ses kaydı için mikrofonlama yaparken çalgıların akustik özelliklerini ve ortamla nasıl etkileşime girdiklerini bilmek; çalarken yaptığımız tını değişikliklerini çeşitlendirmek istiyoruz.

Aklıma gelmeyen daha birçok şey olduğunu da düşündüğümde, "Bir dakika acaba çok mu şey istiyoruz" diye düşünmekten kendimi alamıyorum...Galiba çok şey istiyoruz. Yazının gidişatı da, tüm sorumluluğu Çalgı Akustiğine yükleyecek gibi. Peki çalgı akustiği tüm bu sorumluluğun altından nasıl kalkacak?

Bu ilk yazımda teknik bilgiye girmemeye kendime söz verdiğim için, akustik konusuna ara verip ikinci sorumuza geçiyorum. Neden böyle bir Blog? Çünkü; "Bilgi, kullanıldıkça ve paylaşıldıkça değer ve işlerlik kazanır" (Ağır bir yazıdan alıntıdır). Evet bu kısa giriş cümlesi aslında bize şöyle demiyor mu; Çalgı Akustiğiyle ilgili yapılan akademik çalışmalar, onların gerçek anlamda kullanacak kişilere (çalgı yapımcıları, müzik teknoloji alanında çalışanlar, müzisyenler, öğretmenler, vb.) ulaşmadığı takdirde, işlerlik kazanmayıp, sadece akademik camia içinde atıf almaya mahkumdur. Bu blog işte tam da bu paragraftaki eleştiriden doğdu.

Bu nedenle blogda, çalgı akustiğiyle ilgili kendi yaptığım çalışmaları, sizlerin çalışmalarını, çeşitli çevirileri; yalın, samimi ve anlaşılır bir dille bir araya toplamayı hedefliyorum. Çalgı akustiği, ulaşılabilir olsun, kolay anlaşılsın ve faydalanılsın istiyorum. Her türlü katkı ve eleştirilerinizi de ayrıca bekliyorum. Diğer yazılarda görüşmek üzere.


Emir Değirmenli

https://www.facebook.com/emir.degirmenli
emirudlari@gmail.com 



2 yorum: